Pechuga de pollo con patatas panadera |
Ingredientes (2 personas):
- 1/2 pechuga de pollo (~250 g)
- 3 o 4 patatas
- 1/2 o 1 cebolla
- 1 o 2 dientes de ajo
- 1 guindilla cayena
- Vino blanco (vaso y medio más o menos)
- Aceite de oliva
- Sal
- Pimienta negra
- Tomillo
- Romero
- Pimentón dulce y picante
Preparación:
- Limpiamos el pollo de excesos de grasa y lo metemos en una bolsa de congelación o algo similar.
- Lo sazonamos con pimienta, tomillo y romero y añadimos la guindilla desecada entera.
- Añadimos aceite de oliva de forma que cuando cerremos la bolsa cubra el pollo por completo.
- Cerramos la bolsa y lo dejamos en el frigorífico.
- Precalentamos el horno a 180ºC sin la función de ventilador y la rejilla por encima de la posición intermedia.
- Pelamos, lavamos y cortamos las patatas en rodajas de medio centímetro de grosor aproximadamente.
- Calentamos una sartén con abundante aceite y cuando esté bien caliente freímos las patatas durante unos minutos sin llegar a cocinarlas del todo.
- Retiramos las patatas del aceite y las dejamos reposar sobre papel de cocina para quitarles el exceso de aceite.
- En un bol sazonamos las patatas con sal, pimienta, tomillo, romero, pimentón dulce y picante y un chorrito de vino blanco.
- Movemos las patatas para que se impregnen todas, las extendemos en una fuente para horno y las horneamos hasta que empiecen a coger un color dorado.
- Mientras tanto, en una sartén echamos un poco del aceite de la bolsa del pollo.
- Cuando el aceite esté bien caliente ponemos la pechuga entera para sellarla a fuego fuerte por un lado.
- Entretanto, pelamos y cortamos la cebolla en tiras y el ajo en rodajas.
- Cuando el pollo se empiece a tostar por la parte de abajo le damos la vuelta y añadimos la cebolla y el ajo y bajamos a fuego medio.
- Tapamos y dejamos que se vaya haciendo, siempre vigilando que no se queme la cebolla.
- Cuando la cebolla y el ajo estén tiernos añadimos el vino sobrante, volvemos a tapar y dejamos que se acabe de hacer el pollo.
- En el momento que el vino se haya consumido casi por completo podemos dar un corte al pollo para comprobar que efectivamente está bien hecho.
- Una vez terminado servimos el pollo con las patatas, la cebolla y el ajo.
Así de simple. Aquí tenéis una foto del resultado final:
Corte del pollo ya preparado |
How many times have you roasted or grilled chicken breast and it ended up dry? No? Never? I must be the only one that ruins the chicken. Anyway, if this is your case too, suffer no more, for I bring you the solution! But enough chatter. Let's talk business.
Ingredients (2pax):
- 1/2 chicken breast (~250 g)
- 3-4 potatoes
- 1/2 to 1 onion
- 1-2 garlic cloves
- 1 cayenne pepper
- White wine (about 1.5 glasses)
- Olive Oil
- Salt
- Black Pepper
- Thyme
- Rosemary
- Sweet and spicy paprika
Preparation:
- Cut the fat off the chicken and put it (the chicken, not the fat) in a plastic bag or something similar.
- Season it with black pepper, thyme and rosemary and add the cayenne pepper.
- 1/2 to 1 onion
- 1-2 garlic cloves
- 1 cayenne pepper
- White wine (about 1.5 glasses)
- Olive Oil
- Salt
- Black Pepper
- Thyme
- Rosemary
- Sweet and spicy paprika
Preparation:
- Cut the fat off the chicken and put it (the chicken, not the fat) in a plastic bag or something similar.
- Season it with black pepper, thyme and rosemary and add the cayenne pepper.
- Add a dash of olive oil so that it covers the chicken when you close the bag.
- Close the bag and let it sit in the fridge.
- Preheat the oven at 180º C without the fan and put the grill over the intermediate position.
- Peel, wash and slice the potatoes into about 0.5 centimeters thick slices.
- Heat a frying pan with oil and when it is screaming hot deep-fry the potatoes for a couple of minutes.
- Take the potatoes out of the oil and let them sit on a piece of paper towel to absorb the excess oil.
- Inside a bowl season the potatoes with salt, black pepper, thyme, rosemary, sweet and spicy paprika and a dash of white wine.
- Toss the potatoes so that they get covered in seasoning, scatter them on an oven tray and bake them until golden.
- Meanwhile, pour some oil from the bag of chicken into a pan.
- When the oil is hot put the chicken breast in the pan to seal the juice inside the chicken.
- While the chicken is being cooked, peel and chop the onion and the garlic.
- When the chicken is golden on the bottom flip it and add the onion and garlic and reduce to medium-low heat.
- Cover it with a lid an let it cook, keeping an eye on it to prevent the onion from burning.
- When the onion and the garlic are tender add the remaining wine, cover again and let the chicken cook through.
- When the wine has almost been consumed cut the chicken to check if it is well done.
- Finally, serve the chicken with the potatoes, onion and garlic.
Easy, isn't it? This is the final result:
Chicken ready to serve |
No hay comentarios:
Publicar un comentario